Hva er rehabilitering?

Forbinder du rehabilitering med reparasjon, opptrening etter en skade eller en operasjon? At rehabilitering er noe som utføres av helsepersonell? – Da må du tenke på nytt!!

Tidligere ble formålet med rehabilitering ensidig oppfattet som funksjonsbedring, og det å drive med opptrening for å gjenvinne tidligere funksjonsnivå etter fysisk skade eller operasjon. Før var fokuset rettet mot å normalisere «den unormale», rette opp det som var skadet/unormalt. I dag er heldigvis rehabilitering så uendelig mye mer.

«Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemiddel, hvor flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til brukerens egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet». 

Hva betyr egentlig dette? Det betyr følgende, forklart med norsk: et tverrfaglig arbeid over en periode for å gi hjelp til noen som trenger det. Dette er for at personen som trenger hjelp skal få den beste hjelpen for akkurat den personen, og målet er å større selvstendighet og at man skal delta i samfunnet på lik linje med andre mennesker.

Vi bruker gjerne begrepene habilitering og rehabilitering om hverandre, og noen høyt oppe i systemet har bestemt at de betyr omtrent det samme. Habiliteringsbegrepet brukes om barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser, mens rehabiliteringsbegrepet er vanligvis rettet mot tilstander som er ervervet senere i livet.

Hva handler rehabilitering om?

Rehabilitering er ikke ett tiltak eller én tjeneste, men et helhetlig tilbud som inneholder alle de tiltakene, tjenestene og ytelsene som er nødvendig for at den personen det gjelder skal kunne nå sine mål. God rehabilitering vil alltid ha et konkret innhold, men innholdet vil være forskjellig fra person til person. I rehabilitetsarbeid er det den som har behov for bistand som er den sentrale aktøren. Det andre aktører skal gjøre er å støtte opp og gi bistand som er relevant. Rehabilitering handler om å bygge bro over brudd som har oppstått mellom før og nå, og å gjenvinne kontrollen over eget liv.

Rehabilitering handler altså om å gjeninsette noe som har vært før, eller å gjenopprette den tilstanden som var før bruddet. For mange voksne som har et rehabiliteringsbehov vil det handle om en omstillingsprosess eller en alternativ utviklingsprosess, og ikke om en prosess som leder tilbake til den situasjonen de var i før ulykken, sykdommen eller krisen inntraff.

Hva skal rehabilitering bidra til?

  • Deltakelse sosialt og i samfunnet
  • Selvstendighet
  • Mestring
  • Bedret funksjonsevne

Med deltakelse sosialt og i samfunnet mener jeg her at den det gjelder skal få delta i samfunnet på lik linje med andre mennesker, ha de samme rettigheter og muligheter for utvikling, transportmidler, utdanningstilbud og det å komme seg tilbake i jobb. Det sentrale er her brukerens egne ønsker eller mål er det som det skal jobbes mot.

Rehabilitering skal bidra til selvstendighet. Altså personens mulighet og rett til å bestemme over vitale livsforhold. Det er viktig å skille mellom selvhjulpenhet og selvstendighet. Man kan være selvstendig uten å være selvhjulpen, for eksempel ved å ta styring over når man ønsker hjelp til div. ting som det å stå opp om morgenen.

Rehabilitering skal bidra til mestring. Det er veldig viktig å legge fokus på personens ressurser og ikke på funksjonsnedsettelsen. Om man glemmer alt annet om mestring, må man huske på dette ene: Styrk sterke sider!!

Med bedret funksjonsevne skal fokuset være rettet mot brukeren og ikke hemmingen. Opptrening handler ikke bare om å bedre funksjonen, men kan også handle om å vedlikeholde funksjoner eller forebygge unødig store funksjonstap hos mennesker som har en tilstand som stadig utvikler seg.

 

 

 

 

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s